Tuintips voor de langste dag

Tuintips voor de langste dag

Op 21 juni is het de langste dag van het jaar, met de meeste uren daglicht en dan is het echt officieel zomer! En dan heb je vast wel tijd voor een paar tuinklussen. Lekker even ontspannen bezig zijn in de gezonde buitenlucht en tegelijkertijd een beetje bijkleuren. Met onderstaande tuintips ga je gegarandeerd een lange, fleurige zomer in eigen tuin of op je 'Costa Balconia' tegemoet.

11x zomers tuinieren vóór en op 21 juni

Tuintips voor de langste dag

 1. Rond 21 juni maken planten en struiken een tweede groeispurt door. Knip daarom vóór of op 21 juni (bijna) uitgebloeide tuingeraniums, vrouwenmantel, kattenkruid (Nepeta) en klokjesbloem (Campanula) terug. Dan vormen ze weer mooi, fris blad en kunnen ze nog een keer gaan bloeien.

 2. Hoge vaste planten die bijna gaan bloeien, zoals vlambloem (Phloxen) en koninginnekruid (Eupatorium), kun je nu deels terugsnoeien. Kort een deel van de bloemstelen tot op de helft in. De kortere stelen geven steun aan de andere stengels, zodat de plant mooi overeind en compact blijft, en ze zullen iets later bloeien, zodat je meteen ook de bloeiperiode van de plant verlengt.

 3. Knip lelijk, verdroogd blad van vroege voorjaarsbloeiers, zoals longkruid (Pulmonaria) en de Kaukasische vergeet-me-niet (Brunnera). Dat kun je ook regelmatig doen met het blad van de kerstroos (Helleborus). Die vormt dan eveneens meteen weer fris nieuw blad. 

 4. Knip door meeldauw of sterroetdauw aangetast blad van rozen en andere planten weg. Gooi het aangetaste blad in de kliko en niet op de composthoop, om verspreiding van deze vervelende schimmelziekten tegen te gaan.

 5. Snoei uitgebloeide struiken en hagen, zoals Taxus, haagbeuk, liguster, hulst en (Leylandii- of Thuja)coniferen, vóór of rond 21 juni lichtjes in vorm. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag, zodat de doorgeknipte blaadjes of naalden niet in het felle zonlicht verbranden.

 6. Blijf uitgebloeide bloemen van eenjarig perkgoed, zoals petunia’s, surfinia’s, lobelia's, Spaanse margrieten, en van potgeraniums (Pelargoniums) en rozen verwijderen, zodat de planten en struiken langer doorbloeien. Geef je potplanten en het eenjarige perkgoed in potten en hangmanden ook regelmatig vloeibare plantenvoeding voor een rijkere en langere bloei. 

 7. Het is ook een goede tijd om uitgebloeide, vroegbloeiende clematissen, zoals Clematis montana en Clematis alpina, te snoeien. Knip dunne uitlopers en dode of kale takken weg.

 8. Verwijder wilde scheuten bij rozen. Deze verschijnen bij de onder- of hoofdstam en hebben lichter gekleurd of anders gevormd blad dan de rest van de plant. Knip ze zo laag mogelijk af. Ze gaan namelijk niet bloeien en kosten de moederplant alleen maar energie. 

 9. Je kunt in juni (en in juli én augustus) tweejarige bloeiers zaaien, zoals akelei, stokrozen, vingerhoedskruid, teunisbloem, engelwortel en toorts of koningskaars (Verbascum).

 10. Bij zomerse temperaturen en weinig of geen regen zul je regelmatig water moeten geven, en drinken;). Vooral potplanten en hangmanden drogen snel uit. Als je daar veel van hebt biedt een druppelslang uitkomst. Geef je planten en gazon in de vroege ochtend of in de avond water. Dan verdampt het water niet meteen weer en voorkom je dat bladeren in het felle zonlicht verbranden. Geef alles wat in de volle grond groeit liever om de paar dagen of één keer per week een flinke dosis water dan elke dag een beetje. Dan dringt het water dieper in de grond en vormen de planten diepere wortels, waardoor ze beter bestand zijn tegen droogte.

 11. Zorg voor een heerlijk vakantiegevoel in eigen tuin of op eigen balkon en verwen jezelf met fijne tuinmeubels en accessoires, zoals een hangmat, buitenposter, lichtsnoer of waterornament. Je vindt genoeg mooie producten in ons tuincentrum in De Westereen waar je elke dag weer van zult opfleuren en ontspannen.

Het hele team van ons tuincentrum in De Westereen wenst je een heel fijn en fleurig buitenleven deze zomer!

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tips voor het aantrekken en behouden van bijen, vogels en vlinders

Wil je van je tuin een levendig paradijs maken vol met het gezoem van bijen, het gezang van vogels en het fladderen van vlinders? Een tuin vol met leven is niet alleen prachtig om te zien, maar draagt ook bij aan een gezond ecosysteem. Hier zijn enkele tips om bijen, vogels en vlinders in de tuin aan te trekken én te houden. 

Lees meer...
Zon op je bol: planten die tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zonnige (en dus ook droge) omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Snelle groeiers: top 5 klimplanten om je tuin direct te vergroenen

Wie droomt er niet van een tuin die aanvoelt als een warme, groene jas? Met snelgroeiende klimplanten kun je deze wens uit laten komen! Deze wonderen van de natuur kunnen in één seizoen kale muren, saaie schuttingen en lege pergola’s omtoveren tot prachtige, weelderige kunstwerken. Of je nu een beginnend groentje of een doorgewinterde groenliefhebber bent, onze snelle klimmers bieden een oplossing voor het creëren van e...

Lees meer...
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...