Natuurlijk tuinpad aanleggen

Natuurlijk tuinpad aanleggen

In de winter wordt aangeraden algen en mossen van tuinpaden en terrassen en onkruid tussen de tegels te verwijderen. Maar het kan ook anders. Kies voor een natuurlijk tuinpad. Beter voor het milieu, lekker onderhoudsarm en een stuk goedkoper dan een compleet versteende tuin.

Halfverharding
Er is steeds meer keuze in materialen voor de bestrating van paden en terrassen. Naast houten vlonders en tegels van steen of beton kunt u kiezen voor composietmaterialen en voor halfverharding. Onder dat laatste vallen natuurlijke materialen die stevig genoeg zijn om over te lopen en tegelijkertijd regenwater doorlaten: grind, split, schelpen, boomschors, kokosschors en cacaodoppen. Voordeel is dat u minder last heeft van water dat niet weg kan en dat de materialen makkelijk in ronde lijnen aan te brengen zijn. Een pad van gras is natuurlijk ook een optie, al vergt dat meer onderhoud.

Kruiptijm en loopkamille
Een origineel idee voor een wel heel natuurlijk tuinpad is een pad van kruiptijm, loopkamille, Corsicaanse munt of kruipende pepermunt. Deze ‘tredplanten’ kunnen wel tegen een stootje, maar zijn niet geschikt voor een pad dat intensief belopen wordt. Leg eventueel wat stapstenen, zoals flagstones, tussen de planten. Extra bonus van zo’n kruidig pad: het gaat heerlijk geuren wanneer u eroverheen loopt!

Tips

  • Houd bij het kiezen van de materialen niet alleen rekening met hoe breed en hoe lang het pad moet worden, maar ook met de stijl van uw tuin en de (kleur van de) materialen waarmee uw huis is gebouwd.
  • Plaats, om te voorkomen dat het grind of de schelpen door de hele tuin verspreid raken, opsluitbanden van hout of steen of een rij klinkers aan weerszijden van het pad.
  • De toplaag van de halfverharding moet om de paar jaar aangevuld worden. Door grind en split regelmatig oppervlakkig aan te harken krijgen mos, algen en onkruid minder kans.
  • Door te zorgen voor een goede drainage en het pad naar één kant iets te laten aflopen, neemt ook eventuele algen- en mosvorming af.
  • Een tuinpad is niet alleen functioneel, om met de fiets naar de schuur te gaan of goed bij de planten in de borders te kunnen, maar kan ook een extra dimensie aan uw tuin toevoegen. Leg bijvoorbeeld een slingerpad aan dat om een groepje struiken naar de vijver of een tuinornament achter in de tuin leidt. Zo’n pad nodigt uit tot een spannende wandeling.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in De Westereen geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...