Koude bak

Koude bak

Een koude bak is een kweekbak zonder bodem met daarop een glazen of kunststof plaat. De koude bak beschermt zaailingen en plantjes tegen vorst, regen en wind, terwijl ze toch genoeg licht en een beetje extra warmte krijgen. Ideaal voor tuinliefhebbers die al in januari en februari aan de slag willen met het zaaien en kweken van groenten. En om in het prille voorjaar jonge planten en zaailingen langzaam aan de buitentemperaturen te laten wennen (= afharden).

Kopen of zelf maken
U kunt kiezen uit bakken met verschillende formaten en van verschillende materialen. Bij het kiezen van het formaat is het goed er rekening mee te houden dat u de koude bak het best op een zo zonnig mogelijke plek in de tuin plaatst en dat u er van alle kanten goed bij moet kunnen. Een houten koude bak is iets zwaarder, maar isoleert beter dan een bak van kunststof of aluminium. De bakken van transparante, dubbelwandige polycarbonaatplaten zorgen ervoor dat de zaailingen en jonge planten optimaal licht vangen. Polycarbonaat isoleert beter dan glas. Ook kunt u makkelijk zelf van houten planken en balkjes en een glasplaat of een plaat van polycarbonaat uw eigen bak maken.

Geschikt voor in de bak
In januari:
Vroege radijs, rucola (raketsla), kropjes sla, uien
In februari:
Radijs, spinazie, vroege bieten, vroege wortelen, kervel, veldsla, winterpostelein, raapstelen, erwten en tuinbonen.

Tips

  • Vul de bak met een verse laag potgrond die u eerst een paar dagen binnenshuis heeft laten opwarmen.
  • Zaai en plant niet bij strenge vorst.
  • Geef de zaailingen en jonge plantjes water op kamertemperatuur.
  • Zet op zonnige dagen het glazen of kunststof deksel op een kier voor een goede ventilatie.
  • U kunt in een koude bak ook zomerbloeiende knollen als dahlia’s en gladiolen voortrekken. Doe dit in februari-maart. Vul potten met potgrond en zet in elke pot één knol. Zet ze in de koude kas en geef ze flink water. Ze zullen bijna een maand eerder bloeien dan de knollen die u in mei plant.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Water besparen in je tuin: slimme oplossingen voor elke tuinier

Water is kostbaar, zeker tijdens droge zomers. Gelukkig kun je met een paar slimme aanpassingen heel wat besparen zonder in te leveren op een groene, bloeiende tuin. In deze blog ontdek je praktische én duurzame oplossingen om water te besparen in je tuin, ongeacht de grootte van je buitenruimte.

Lees meer...
Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in De Westereen heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Rust in huis: met deze tips wordt jouw woning een zen-oase

Een rustige, harmonieuze woning helpt je om te ontspannen, beter te slapen en meer in balans te zijn. Wil jij van jouw huis een echte zen-oase maken? Met deze tips creëer je een serene sfeer waarin je helemaal tot rust komt.

Lees meer...
11 tips voor een biodiverse tuin

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...