Cyclamen binnen én buiten

Cyclamen binnen én buiten

Ze zijn helemaal terug van weggeweest. Een tijd lang hadden ze een wat tuttig imago, maar cyclamen zijn er tegenwoordig in tal van mooie kleuren. Ze laten zich leuk combineren, zowel binnen als buitenshuis, want ze zijn er als tuinplant, kamerplant én als snijbloem. En ze bloeien in het najaar én in de winter!

Knollen in soorten en maten
Cyclamen zijn knolgewassen. Sommige bloeien in de zomer, andere in de herfst of de winter. De bloemkleur varieert van wit tot rood en paars en alle schakeringen daartussen. Tuincyclamen krijgen bloemstengels van zo’n 7 tot 15 centimeter hoog. Huiskamercyclamen krijgen grotere bloemen dan de tuincyclamen, net zoals snijcyclamen. Die laatste hebben ook langere (circa 20 centimeter) stengels en een heerlijke geur.

In de tuin
Bloeiende cyclamen kunt u nog planten zolang de grond niet te nat en niet bevroren is. De planten houden van een schaduwrijke plek, onder struiken of onder het bladerdak van een boom. De grond moet kalkrijk en goed water doorlatend zijn. In de winter kunt u ze het best beschermen met een flinke laag compost of bladaarde met kalk. De knolletjes van de zomerbloeiende, geurige Cyclaam purpurascens (het ‘Alpenviooltje’) plant u in het voorjaar, die van de herfstbloeiers in juni-juli en die van de winterbloeiers in september. Goed winterharde exemplaren kunnen ook prima in pot, op het terras of balkon.

In de huiskamer
De frisse kleuren waarin cyclamen bloeien en het fraaie, hartvormige blad met opvallende tekening maken ze heel aantrekkelijk om in huis te halen. Zet ze in een vrolijk gekleurde pot of kies pot en bloem in dezelfde kleur voor een stijlvol effect. Zet ze niet boven de verwarming en ook niet in direct zonlicht. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Geef de bloeiende plantjes om de twee weken mest. Snijcyclamen blijven in een vaas met schoon water wel twee weken goed. Ze geuren heerlijk en zijn ook leuk te combineren met andere bloemen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in De Westereen geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...