Cyclamen binnen én buiten

Cyclamen binnen én buiten

Ze zijn helemaal terug van weggeweest. Een tijd lang hadden ze een wat tuttig imago, maar cyclamen zijn er tegenwoordig in tal van mooie kleuren. Ze laten zich leuk combineren, zowel binnen als buitenshuis, want ze zijn er als tuinplant, kamerplant én als snijbloem. En ze bloeien in het najaar én in de winter!

Knollen in soorten en maten
Cyclamen zijn knolgewassen. Sommige bloeien in de zomer, andere in de herfst of de winter. De bloemkleur varieert van wit tot rood en paars en alle schakeringen daartussen. Tuincyclamen krijgen bloemstengels van zo’n 7 tot 15 centimeter hoog. Huiskamercyclamen krijgen grotere bloemen dan de tuincyclamen, net zoals snijcyclamen. Die laatste hebben ook langere (circa 20 centimeter) stengels en een heerlijke geur.

In de tuin
Bloeiende cyclamen kunt u nog planten zolang de grond niet te nat en niet bevroren is. De planten houden van een schaduwrijke plek, onder struiken of onder het bladerdak van een boom. De grond moet kalkrijk en goed water doorlatend zijn. In de winter kunt u ze het best beschermen met een flinke laag compost of bladaarde met kalk. De knolletjes van de zomerbloeiende, geurige Cyclaam purpurascens (het ‘Alpenviooltje’) plant u in het voorjaar, die van de herfstbloeiers in juni-juli en die van de winterbloeiers in september. Goed winterharde exemplaren kunnen ook prima in pot, op het terras of balkon.

In de huiskamer
De frisse kleuren waarin cyclamen bloeien en het fraaie, hartvormige blad met opvallende tekening maken ze heel aantrekkelijk om in huis te halen. Zet ze in een vrolijk gekleurde pot of kies pot en bloem in dezelfde kleur voor een stijlvol effect. Zet ze niet boven de verwarming en ook niet in direct zonlicht. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Geef de bloeiende plantjes om de twee weken mest. Snijcyclamen blijven in een vaas met schoon water wel twee weken goed. Ze geuren heerlijk en zijn ook leuk te combineren met andere bloemen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Water besparen in je tuin: slimme oplossingen voor elke tuinier

Water is kostbaar, zeker tijdens droge zomers. Gelukkig kun je met een paar slimme aanpassingen heel wat besparen zonder in te leveren op een groene, bloeiende tuin. In deze blog ontdek je praktische én duurzame oplossingen om water te besparen in je tuin, ongeacht de grootte van je buitenruimte.

Lees meer...
Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in De Westereen heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Rust in huis: met deze tips wordt jouw woning een zen-oase

Een rustige, harmonieuze woning helpt je om te ontspannen, beter te slapen en meer in balans te zijn. Wil jij van jouw huis een echte zen-oase maken? Met deze tips creëer je een serene sfeer waarin je helemaal tot rust komt.

Lees meer...
11 tips voor een biodiverse tuin

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...