Wintermoes

Wintermoes

Zelf groenten en kruiden kweken is razend populair. Of u nu een moestuin, een kasje, een vierkante-meterbak of alleen wat potten en bakken heeft, zelfs in het late najaar en de winter kunnen we nog zaaien, kweken en oogsten. Kortom: lekker moestuinieren!

Oogsten

  • In november valt er nog genoeg te oogsten, zoals koolsoorten, pastinaken, aardperen, schorseneren en selderijknollen. Maak de geoogste groente schoon en bewaar ze op een vorstvrije en droge plaats, bijvoorbeeld in de schuur of kelder.
  • Boerenkool, eeuwig moes (splijtkool), winterprei, veldsla, winterpostelein, spruiten, topinamboerknollen en winterpenen kunnen in de moestuin blijven staan. U kunt er de komende maanden van blijven oogsten.

Zaaien en planten

  • Knoflook en uien kunt u van oktober tot begin december in de tuin of in een buitenpot planten, mits de temperatuur minstens 7 graden Celsius is.
  • In december en januari kunt u binnen tuinbonen, zomerkool, bloemkool en raapstelen voorzaaien.
  • In een kas kunt u snelgroeiende soorten, zoals (veld)sla, rucola, winterspinazie en radijsjes zaaien of planten en daar deze winter nog van oogsten.
  • Prei kunt u vanaf half januari binnen voorzaaien en opkweken. Wanneer de plantjes zo dik zijn als een potlood, kunnen ze naar buiten.
  • Veel kruiden kunt u het hele jaar door binnen in een pot of bak in de vensterbank kweken.
  • Kiem- en spruitgroenten, zoals tuinkers en taugé, kunt u het hele jaar door binnen in potjes of bakjes zaaien en u kunt er al snel van oogsten.

Beschermen tegen vorst

  • Artisjokplanten zijn vorstgevoelig, bescherm ze met een laag compost, stro of blad.
  • Laat bij spruiten de koppen aan de planten zitten, die vormen een goede bescherming tegen vorst.
  • Bij strenge, langdurige vorst kunt u wintergroenten als snijbiet, schorseneren, wortels en veldsla beter ook bedekken met stro, blad of een plastic tunnel.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Water besparen in je tuin: slimme oplossingen voor elke tuinier

Water is kostbaar, zeker tijdens droge zomers. Gelukkig kun je met een paar slimme aanpassingen heel wat besparen zonder in te leveren op een groene, bloeiende tuin. In deze blog ontdek je praktische én duurzame oplossingen om water te besparen in je tuin, ongeacht de grootte van je buitenruimte.

Lees meer...
Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in De Westereen heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Rust in huis: met deze tips wordt jouw woning een zen-oase

Een rustige, harmonieuze woning helpt je om te ontspannen, beter te slapen en meer in balans te zijn. Wil jij van jouw huis een echte zen-oase maken? Met deze tips creëer je een serene sfeer waarin je helemaal tot rust komt.

Lees meer...
11 tips voor een biodiverse tuin

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...