Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 18 februari 2023

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 18 februari 2023

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in De Westereen te koop zijn? U vindt ze na de uitzending op onze plantenafdeling.

Welke planten heeft Ivo gebruikt?

Heeft u de laatste uitzending van De Grote Tuinverbouwing gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 18 februari 2023 (herhaling zondag 19 februari) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag een aantal van deze toppers uit.

Scindapsus

De Scindapsus, ook wel bekend onder de bijnaam drakenklimop of officiële naam Epipremnum, is een populaire kamerplant die we vaak terugzien in Nederlandse huiskamers vanwege zijn aantrekkelijke bladpatroon, hangende takken en gemakkelijke karakter. De plant is afkomstig uit de regenwouden van Zuidoost-Azië en de Pacifische eilanden en wordt vaak gevonden in bomen of rotsen in de buurt van beken en rivieren. Maar wist u dat de Scindapsus ook familie is van de groene toppers Dieffenbachia, Monstera en Philodendron?

De Scindapsus heeft een langwerpig blad met een hartvormige basis en een puntige top. De bladeren zijn meestal groen van kleur, hoewel sommige variëteiten, zoals de "Golden Pothos", gele of witte vlekken hebben. Het bladpatroon van de plant kan variëren, maar het wordt vaak gekenmerkt door witte of gele strepen of vlekken die langs de nerven van het blad lopen.

De plant gedijt het beste in licht tot halfschaduw, hoewel het geen probleem heeft met het overleven in een ruimte met weinig licht. Hij doet het goed in een breed scala van temperaturen, maar vermijd temperaturen onder de 10 graden Celsius. Water geven moet matig gebeuren, aangezien de Scindapsus een gevoelige plant is als het gaat om overtollig water. Het is ook aan te raden om de plant af en toe te besproeien om de luchtvochtigheid hoog te houden en de bladeren stofvrij te maken.

Leuk om te weten: De Scindapsus is niet alleen een mooie plant om naar te kijken, maar kan ook nuttig zijn in huis. Zo staat de plant bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen, en kan hij bijdragen aan het verminderen van vervuilende stoffen in de lucht. Hierdoor is de plant een populaire keuze als kantoorplant.

De Scindapsus is uiteraard terug te vinden in ons tuincentrum in De Westereen. Zoek naar de hoek met hangende kamerplanten en vind de drakenklimop daar.

Enkianthus campanulatus

Enkianthus campanulatus is een sierheester die van nature voorkomt in Oost-Azië, met name in Japan, Korea en China. De plant staat ook wel bekend als de klokvormige Enkianthus, vanwege de klokvormige bloemen die in het voorjaar aan de takken verschijnen. Prachtig!

De Enkianthus campanulatus groeit langzaam en kan uiteindelijk een hoogte bereiken van ongeveer 3-4 meter. De plant heeft een opgaande groeiwijze en een compacte vorm, waardoor hij vaak wordt gebruikt als accentplant in borders en tuinen. De bladeren van de plant zijn langwerpig en smal, met een donkergroene kleur die in de herfst verandert in rood of oranje.

De klokvormige bloemen van de Enkianthus campanulatus zijn zeer opvallend en komen in het voorjaar aan de takken tevoorschijn. De bloemen hebben een crèmekleurige of roze tint en hangen in clusters aan de takken. Na de bloei ontwikkelen zich kleine zaaddozen die tot in de winter aan de plant blijven hangen.

De Enkianthus campanulatus gedijt het beste in een vochtige en zure bodem en is geschikt voor de halfschaduw tot schaduw. De plant kan worden gekweekt als solitaire plant of in groepen, en kan ook goed worden gecombineerd met andere heesters en bomen. Regelmatig snoeien is niet nodig, maar het is wel aan te raden om af en toe dode of beschadigde takken te verwijderen. Bovendien kan de plant gevoelig zijn voor bladluizen en andere plagen, dus het is belangrijk om regelmatig op de gezondheid van de plant te letten.

Al met al is de Enkianthus campanulatus een prachtige plant met een opvallende bloei en een mooie herfstkleur. Ook enthousiast geworden van deze Aziatische klokvormige Enkianthus? U vindt hem terug op de buitenafdeling van ons tuincentrum in De Westereen.

Spathiphyllum of Lepelplant

Oorspronkelijk komen Spathiphyllum uit Zuid-Amerika, uit het Amazonegebied. Daar groeien ze onder de bladeren van de woudreuzen. Ze houden daarom van warmte en luchtvochtigheid en kunnen goed tegen weinig licht. Maar dat is zeker niet het meest bijzondere aan de lepelplant.

Bijzonder: De Air So Pure® Spathiphyllum 'Sweet Chico' is een sterk luchtzuiverende kamerplant met prachtige witte bloemen. Het is een heel actieve plant in de groei en haalt daarbij schadelijke stoffen uit de lucht en verdampt daarbij ook veel water.

De Air So Pure® Spathiphyllum 'Sweet Chico' staat mooi in een sierpot en laat zich ook goed combineren met meerdere exemplaren bij elkaar, voor een echte bloemenzee. Bij kamertemperatuur op een lichte tot schaduwrijke plaats doet de lepelplant het goed. Geef deze beauty wekelijks voldoende water, zodat de potkluit vochtig blijft. Als 'Sweet Chico' dorst heeft, laat zij dat zien door haar hangende bladeren. Handig, toch?

Een weetje voor u: Spathiphyllum hebben altijd witte bloemen. Afhankelijk van het soort lepelplant verschillen zowel de takken als de bladeren in grootte, vorm en aantal.

Pieris jap. ‘Cupido’

Pieris japonica Cupido is een groenblijvende tuinplant die oorspronkelijk afkomstig is uit Azië. Het is een populaire plant vanwege zijn opvallende bladeren en mooie bloeiwijze. De Pieris is een dwergvariant van de Pieris japonica, wat betekent dat hij relatief klein blijft en een compacte groeiwijze heeft.

De bladeren van Pieris japonica Cupido zijn glanzend groen en hebben een ovale vorm. In het voorjaar verschijnen er kleine, witte bloemen aan de takken. De bloemen groeien in kleine trossen en hebben een delicate uitstraling. Na de bloei ontstaan er kleine, decoratieve vruchten die rood of zwart van kleur zijn.

De Pieris japonica Cupido is een gemakkelijk te onderhouden plant en vereist weinig onderhoud. Regelmatig snoeien is niet nodig, maar het is wel aan te raden om dode of beschadigde takken te verwijderen. Bovendien kan de plant gevoelig zijn voor droogte, dus het is belangrijk om hem regelmatig water te geven, vooral tijdens warme en droge periodes.

Vanwege zijn compacte formaat en aantrekkelijke uitstraling wordt Pieris japonica Cupido vaak gebruikt als accentplant in borders, rotstuinen en containers. Hij kan ook worden gecombineerd met andere planten om een kleurrijke en gevarieerde tuin te creëren.

De Pieris is te vinden op de buitenafdeling van ons tuincentrum in De Westereen. Vraag onze medewerkers om advies, een bijpassende pot of geschikte potgrond.

Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons

Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in De Westereen om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...